May 262011
 

Het is overal: Ples-stik. We zijn ermee opgegroeid. Je kan het zo gek nog niet bedenken of het is ervan gemaakt, in allerlei soorten. Aantrekkelijke, kleurrijke speelgoedwinkels zijn er nog steeds vol van: van Ples-stik.

Maar dat is nog niet genoeg: Je krijgt ook gratis ples-stik speelgoedjes bij je boodschappen. Deze week alwéér. Hier vlakbij. Kleine kinderen staan te trappelen bij de deur. Hebzucht kun je niet vroeg genoeg leren. En moeders en oma’s, die sparen ze, die hebbedingetjes, voor hun (klein)kinderen. Hoe meer hoe liever.

Er staat dan wel geen popidool op, want dat strookt niet met de mening van de manager. Dat is tegen zijn principes. Prima. Echter, zijn mening is niet erg “geaard”. Moeder aarde, de Natuur, ofwel de Schepping maakt dat niet zo veel uit: ples-stik met of zonder plaatje is toch gewoon ples-stik en als je het weer weggooit, dan breekt dat niet gemakkelijk af. Lees ook dit artikel over wat er gebeurt als plastic afbreekt.

Als volwassene heb je gelukkig wel een keuze: gelukkig is er nog een andere supermarkt! Zonder hinderlaag vol irritante ettertjes. En met deze week ietsje minder onnodige milieuvervuiling in de vorm van tijdelijk speelgoed. Behalve de gratis ples-stik tasjes dan. Die zijn er helaas nog steeds.

Het moeilijke is dat kunststof ook erg mooi spul kan zijn, niet alleen speelgoed. Contactlenzen zijn toch ook van kunststof en daar maak ik ook gebruik van. Of denk aan de medische wetenschap. Een nieuwe knie. De riolering waaruit water komt dat niet meer roest. Prachtig! We kunnen eigenlijk niet meer zonder en zouden dat ook niet willen. Echter, dat we eraan gewend zijn maakt ples-stik wel tot “normaal”  maar zeker niet tot wenselijk. Maar dat zien heel veel menselijke kuddedieren nog niet in.

Wel ben ik blij met de afvalscheiding, waar je nu de mogelijkheid hebt om je ples-stik apart te houden. Zou die ples-stik zak daaromheen eigenlijk biologisch afbreekbaar zijn? Want dat staat er niet op…

  3 Responses to “Gratis Ples-stik speelgoed, oma!”

  1. Speelgoed van plastic zou zeker afbreekbaar moeten zijn. Er wordt veel speelgoed weggegooid maar ook verkocht. Ik verkoop ook speelgoed, als ik het voor het zeggen zou hebben, dan zou ik ook afbreekbaar speelgoed verkopen.

  2. Er zijn gelukkig ook winkels met speelgoed van hout of andere natuurlijke materialen.

  3. Hier wil ik even op reageren, er zijn veel gevaren in het speelgoed van kinderen. Het zijn gevaren voor de kinderen zelf wat betreft de giftige stoffen die vaak aanwezig zijn zonder dat mensen hier van bewust zijn. Wij willen hier meer aandacht aan geven. Mooi dat mensen hier mee bezig zijn!!